Wednesday, 23 November 2011

Buah betik

 
Buah betik
1. Betik merupakan tumbuhan yang banyak       
terdapat di ASEAN.

2. Tumbuhan ini berasal dari Mexico Selatan,       namun kini pokoknya ditanam di hampir      semua negara beriklim tropika. 

3. Nama saintifik  ialah  Carica papaya.


Ciri-ciri betik

1. Betik dari varieti yang berlainan berbeza dari  
     segi saiz, rupa bentuk dan rasa.Lazimnya ia 
     berbentuk bujur dan bulat.

2. Secara puratanya, ia berukuran antara 7-      60cm  dan boleh mencapai berat sehingga 9 kg.

3. Rupa dan bentuknya  menjadikannya popular 
    di negara-negara ASEAN.                                                                         
4. Buah  variati yang kecil, berbentuk bulat  dan    mutu tinggi mendapat  sambutan
                                                                                                           dan  berpoptensi  untuk pasaran  antarabangsa.
                                                                               5. Pokok betik ini menghasilkan buah yang boleh dimakan. 
                                                                                                  
Buah betik banyak dijual di pasar-pasar, termasuk pasar tani, dan pasar sayur.

Khasiat buah betik
Betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) juga kalium. Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.

 Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Betik juga boleh dimakan bagi melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masaalah sembelit.

Kegunaan buah betik

1. Kandungan papain dalam daun juga amat berkesan untuk melembutkan daging. Masyarakt Mexico menggunakan daun betik bukan sahaja untuk melembutkan daging, tetapi juga dijadikan ubat untuk asma dan masalah jantung. 
2. Penggunaan daun terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia boleh menghasilkan  
    toksik.
3. Pucuk betik sering dicelur untuk dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan.

4. Buah yang masak selalu dimakan segar sebagai pencuci mulut. 
5. Betik yang masak juga boleh dijadikan jem, jus ( untuk minuman ), perisa untuk aiskrim dan puding, halwa dan sos. 
6. Betik matang yang belum masak boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur. 
7.  Betik juga mengeluarkan sejenis enzim yang dikenali sebagai enzim papain.Papain banyak digunakan dalam penyediaan makanan, khususnya untuk melembutkan daging dan penyediaan ‘chewing gum’.
8. Betik juga digunakan untuk membuat  membuat produk kecantikan  seperti pencuci muka dan juga lotion badan. 




Galeri

buah betik dan biji
bunga betik
pokok betik
daun pokok betik
resepi buah betik


hiasan buah betik
hiasan buah betik


No comments:

Post a Comment