![]() |
pisang |
1.Pisang (nama botani: Musa spp.) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae.
2. Pisang merupakan buah yang sedap.
3. Pisang senang ditanam.
4. Pisang pada awalnya merupakan sejenis tumbuhan liar di kawasan hutan di Asia Tenggara
Penanaman pisang
1. Iklim suhu optimim yang bagi tanaman pisang adalah antara 25oC sehingga 28oC dan tiupan angin tidak melebihi 15km/jam.
2. Tanaman pisang memerlukan air di antara 1,5000 sehingga 2,500mm/tahun.
3. Penanaman pisang memerlukan air terutamanya pada peringkat ia berjantung.
4. Tanah yang sesuai ialah tanah yang bertekstur lempung berpasir dan keadaan tanah yang peroi dan keadaan tanah yang beralun kurang daripada 12 peratus.
Cara Menanam
1. Benih tanaman pisang diperoleh dengan menggunakan susur pedang, teknik belahan dan tisu didik.
2. Jarak tanaman pisang adalah 2.5m x 2.5m dengan kepadatan 1,600 pokok/ha.
3. Benih pisang kemudian ditanam dalam lubang berukuran 30sm x 30sm x 30sm bersama-sama dengan campuran baja fosfat, kapur, baja organik dan carbofuran.
4. Pokok pisang memerlukan air sebanyak 8 sehingga 12 liter sehari bagi memastikan pertumbuhan yang baik dan kesegaran pokok.
Khasiat pisang
1. Menurut kajian tempatan 100 gram pisang menyediakan 1.2 gm protein, 0.3 gm lemak, 17 mg kalsium, 78 mg karotena, 88 mg kalium, 27.2 gm karbohidrat, 0.4 gm serabut, dan 116 kcal tenaga.
2.Pisang juga mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa. Gula semulajadi ini amat penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
3. Penyelidikan yang dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit.Selain itu dalam perubatan traditional, jantung pisang dianggap elok untuk pelbagai organ dalam badan seperti jantung, hati, paru-paru dan limfa.
4.Pisang juga mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat.
Tips Kesihatan
1.Kolestrol
pisang rendah dari segi kalori lemak, sodium yang membantu merendah kolestrol.2.Darah tinggi dan strok
pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
3.Anaemia
anaemia ialah penyakit kurang darah. Kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
4.Cirit-birit
potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.5.Kemurungan
orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
6.Pening-pening
cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap pula.
7. pisang tidak sesuai bagi pesakit kencing manis. Ini kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. Terdapat 25 gram gula setiap 126 gram pisang (19.85%) ( dari wikipedia )
Tips kecantikan
2. Manakala kulit pisang Emas pula digosokkan pada kulit untuk wajah yang halus dan licin.
Galeri
![]() | ||
buah pisang |
Buah pisang boleh dimakan masak begitu sahaja dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat pisang, dan dijadikan kerepek.
Daun pisang menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas ,biasanya digunakan sebagai alas makanan . Orang India menggunakan daun pisang untuk menghidangkan makanan Daun pisang boleh digunakan sebagai pelindung hujan, pembalut kuih, dan pembalut masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat,nasi lemak.Orang India menggunakan daun pisang untuk menghidangkan makanan .
![]() |
jantung pisang |
Jantung pisang juga boleh dibuat sebagai ulam selepas dicelur.Jantung pisang mempunyai serat yang tinggi dan baik untuk buah pinggang.Jantung pisang boleh dibuat kuih dan juga dimasak kari.
![]() |
batang pokok pisang |
Batang pisang mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.Selain itu ,Batang pisang boleh digunakan untuk membuat rakit.Isi dalam batang pisang juga dimasak gulai ataupun kari . Ia dapat membersihkan buah pinggang dan pundi kencing.
saya dapat banyak maklumat tentang buah -buah tempatan melalui bolg and... good try.
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete